Nieuws

Mondhygiëniste gezocht

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste mondhygiënist(e) die voor 1-2 dagen ons team komt versterken. Je komt werken binnen een kleinschalige praktijk waarbinnen kwaliteit en patiëntvriendelijkheid erg belangrijk worden gevonden.
Je werkzaamheden omvatten alle facetten van preventie en parodontale behandelingen bij een zeer gevarieerde patiëntengroep.
Wil jij ons team komen versterken of wil je meer weten? Stuur dan je CV en motivatiebrief.


Tandarts gezocht
Wij zijn op zoek naar een enthousiaste tandarts die voor 1-2 dagen per week ons team in Burgum wil komen versterken.
Functie eisen: algemeen praktiserende tandarts, BIG geregistreerd, communicatief en sociaal vaardig. Ervaring of affiniteit voor een vakgebied is gewenst, maar absoluut geen must! Goede beheersing van de Nederlandse taal. Gewenste handvaardigheid rechts.
Wij bieden een moderne, kleinschalige tandartspraktijk voor algemene tandheelkunde in Friesland met een gezellig en gemotiveerd team waar persoonlijke aandacht en vertrouwelijke sfeer centraal staat.


Dental365 bij Pijnklachten en Spoedgevallen

Buiten onze reguliere openingstijden, in het weekend (zaterdag en zondag) en tijdens de officiële vrije dagen, feest- en vakantiedagen en schoolvakanties, werken wij voor de spoedgevallendienst samen met Dental365 Spoed Tandarts Leeuwarden. Voor alle pijnklachten en/of spoedgevallen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag kunt u zich wenden tot Dental365 Leeuwarden op tel: +31 (0) 85-0189430

Dental365 Spoed Tandarts Leeuwarden
Adres Havingastate, 8925 AZ Leeuwarden
Telefoon spoedgevallendienst Leeuwarden:  +31 (0) 85-0189430

Dental365 heeft naast de vestiging in Leeuwarden, ook vestigingen in Rotterdam, Breda, Gouda, Dordrecht, Den Haag, Amsterdam, Ede, Deventer, Apeldoorn, Zeeland en Sneek. Mocht een andere locatie u op dat moment beter uitkomen, dan kunt u aan de telefoon uw voorkeur aangeven. Dental365 kan dan, mits mogelijk, samen met u kijken welke locatie voor u de meest geschikte is. Voor meer informatie over de spoeddienst kunt u ook kijken op Dental365.nl

Aantal zaken waar u ook rekening mee dient te houden, voordat u belt naar Dental365 Spoed Tandarts Leeuwarden;

Wat mee te nemen:

 • Bij het bellen: houdt uw BSN (of van de persoon voor wie u een afspraak wilt maken) altijd bij de hand. Dental365 heeft dit nodig om een afspraak in te kunnen plannen.
 • U (of de persoon om wie het gaat) dient het verzekeringspasje en een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.
 • U dient uw consult en/of spoedbehandeling bij Dental365 direct te voldoen middels pin of creditcard. U kunt niet contant betalen.

Kosten en vergoedingen:

 • De kosten van een spoedbehandeling zijn gelijk aan de kosten van een reguliere tandheelkundige behandeling. Deze kosten worden door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) bepaald en worden ieder jaar herzien.
 • Er kunnen wettelijk vastgestelde toeslagen gelden i.v.m. de avond-, nacht-, weekenddiensten en tijdens de erkende feest- en vakantiedagen. Informeer hiernaar als u belt.
 • U ontvangt altijd een nota van Dental365.
 • Indien u een aanvullende tandartsverzekering heeft, kunt u uw nota achteraf declareren bij uw zorgverzekeraar. Voor informatie over de vergoedingen vanuit uw aanvullende verzekering, dient u uw eigen zorgverzekeraar te raadplegen.
 • Kinderen tot 18 jaar die met spoed een tandarts nodig hebben, kunnen de kosten deels of geheel vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Informeer indien mogelijk wel bij uw verzekeraar welke behandelingen en kosten vanuit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed.

Tot slot:

 • Dental365 heeft geen patiëntendossier van u en kan dit ook niet inzien. Daarom zal Dental365 zich beperken tot het bieden van eerste hulp. Voor een eventuele vervolgbehandeling wordt u, zoals gebruikelijk, altijd terugverwezen naar uw eigen tandarts.
 • Nadat u bij Dental365 een afspraak heeft gemaakt, ontvangt u per SMS en per e-mail de bevestiging. In deze bevestiging treft u ook aan de link naar het online anamneseformulier. Dit formulier dient u vooraf, voordat u naar uw afspraak gaat, online in te vullen en te versturen. Indien u een vaste tandarts heeft, vergeet u dan niet deze gegevens op het formulier correct in te vullen. Zonder de gegevens van uw tandarts kan Dental365 uw behandelverslag en de eventuele röntgenfoto’s niet naar uw tandarts sturen.
 • Houdt u er aub rekening mee dat uw afspraaktijd bij Dental365 altijd een richttijd is! Dental365 Leeuwarden is géén reguliere tandartspraktijk maar een spoed tandartspraktijk. U wordt verzocht op tijd te komen en er wordt altijd getracht u op tijd te helpen. Doorgaans lukt dit ook goed. Toch kunt u te maken krijgen met uitloop en langere wachttijden omdat vooraf nooit ingeschat kan worden hoe lang een spoedafspraak per patiënt kan duren. Tevens hebben sommige spoedafspraken altijd voorrang. Hierdoor kan het ook voorkomen dat u helaas langer dient te wachten. Dit is bijv. in geval van acute zorg, trauma’s en spoed bij kinderen.
 • ! Annuleren van uw spoedafspraak altijd telefonisch via het bovenstaande telefoonnummer van Dental365 Leeuwarden. Conform landelijke richtlijnen brengt Dental365 voor een niet nagekomen afspraak de kosten in rekening: Code C90 “Niet nagekomen afspraak”. Deze kosten vallen niet onder de dekking van uw (aanvullende) zorgverzekering en moet u dus altijd zelf betalen.

Uw tandarts maakt vanaf augustus 2023 gebruik van Payt

Wat betekent dit voor u?

U ontvangt de factuur van de tandartspraktijk via e-mail of per post.
Heeft uw tandarts geen e-mailadres van u, maar wilt u wel graag uw facturen digitaal ontvangen? Dan kunt u uw e-mailadres doorgeven aan de balie van uw tandarts. Met één klik op de knop ontvangt u uw facturen voortaan via de mail en kunt u heel eenvoudig en snel het bedrag met iDEAL betalen.

Bekijk uw facturen in uw online omgeving. Al uw facturen zijn eenvoudig terug te vinden in een online factuurdossier. Hier hoeft u geen account voor aan te maken. U kunt uw dossier bekijken via een link in uw factuur of herinnering. In elke factuur staat een link, ook als u uw factuur per post ontvangt.

Op de factuur staat duidelijk vermeld welk bedrag uw zorgverzekeraar vergoedt. Dit is afhankelijk van uw leeftijd, de soort behandeling en de voorwaarden van uw verzekeraar.

De gegevens in deze online omgeving zijn streng beveiligd. De software van Payt is gecertificeerd (NEN7510), zodat u erop kunt vertrouwen dat Payt adequaat en veilig met uw gegevens omgaat.

Vragen over een factuur of herinnering kunt u stellen via e-mail of uw online omgeving. Deze komen rechtstreeks bij uw tandartspraktijk terecht en zullen zo spoedig mogelijk beantwoord worden.
Heeft u vragen over de vergoeding van uw zorgverzekeraar of over uw verzekering? Neem dan direct contact op met uw zorgverzekeraar.

——————————————————————–

Mondzorg: coronavirus en overig nieuws

Klachten? Zeg uw afspraak op tijd af
Het blijft natuurlijk van belang dat u het meldt als u klachten hebt die kunnen duiden op corona. En zeg uw afspraak op tijd af als u in quarantaine zit. Houd u verder aan de adviezen van de overheid.

Trek bij twijfel aan de bel
Heeft u vragen of twijfelt u of uw afspraak wel of niet door kan gaan? Neem dan voordat u naar uw mondzorgverlener gaat contact op met de praktijk. De medewerkers staan voor u klaar om u vakkundig en veilig te helpen.


Mondgezondheid bij kinderen heeft invloed op de gezondheid in de jeugd, maar ook later in het leven.

Vijftien procent van de kinderen tussen de vier en zeventien jaar oud komt niet bij de tandarts. Bij peuters is dit zelfs 60 procent. In 2020 is dit aandeel nog verder omhoog gegaan naar bijna een op de vijf kinderen (18%).
Als kinderen niet naar de tandarts gaan blijven gaatjes onopgemerkt. Dat is problematisch, want onbehandelde gaatjes kunnen leiden tot diabetes, long-, hart- en vaatziekten, reuma en zwangerschapscomplicaties. Onbehandelde gaatjes bij kinderen kunnen, naast pijn en ontsteking, ook leiden tot het verliezen van melktanden. Bij kinderen met gezondheidsproblemen zijn er nog meer risico’s. Als bacteriën uit de mond van deze kinderen in de bloedbaan terecht komen kan dat ervoor zorgen dat zij chronisch ziek worden. 

Gezondheidsproblemen voorkomen doe je onder andere door aandacht te hebben voor tandartscontroles. Op waarstaatjegemeente.nl/gezondheid staan gegevens over het tandartsbezoek van kinderen per wijk. Hiermee kan een gemeente in elke wijk op maat de juiste ondersteuning bieden.
Folder Mondzorg Tandenpoetsen
Bron: Pharos.nl

———————————————————————————-

Parodontitis erfelijk?
Ernstige tandvleesproblemen of te wel parodontitis komt voor bij ongeveer 15% van de volwassen bevolking in Nederland. Aanleg is een van de factoren die hierbij een rol spelen. Als een van beide ouders parodontitis heeft, is de kans op parodontitis bij hun kind groter. Als een van beide ouders al op jonge leeftijd de diagnose parodontitis heeft gekregen, is het risico ongeveer 50%!
De tandarts beoordeelt het tandvlees met een instrument (pocketsonde), geeft het een cijfer en krijgt hierdoor een goed beeld over de gezondheid van uw tandvlees. Aan de vatbaarheid voor parodontitis, de genetische aanleg, kunt u niets veranderen. Een goede mondhygiëne, niet roken, gezonde voeding en beweging spelen tevens een rol bij gezond tandvlees. Laat uw tandarts een cijfer geven aan uw tandvlees en dat van uw kinderen. U kunt er problemen mee voorkomen.
Bron: dr. M. Danser, parodontoloog ACTA

IXORG 
Sinds begin 2014 is er een alternatief voor de traditionele manier van verzekeren.
Niet verzekerd zijn is wellicht geen probleem voor wie zijn mondzorgkosten altijd goed uit eigen zak kan betalen. Echter niet iedereen voelt zich prettig bij een situatie zonder verzekering.
Bij Ixorg wordt een persoonlijk budget voor mondzorgkosten gecombineerd met een voordelige verzekering voor gebitsschade bij ongevallen.
Ixorg is een initiatief van de NMT, de beroepsorganisatie van de Nederlandse tandartsen.
Bij Ixorg bouwen patiënten een persoonlijk budget op voor hun mondzorgkosten in combinatie met een goedkope calamiteitenverzekering en betalen alleen voor werkelijke kosten. Wellicht kan Ixorg u helpen de mondzorg voor u toegankelijk en betaalbaar te houden.
Bron: NMT

Kanker als hoofd- en halszaak
Dat roken en alcohol risicofactoren zijn om kanker te krijgen, weet langzamerhand iedereen wel, minder bekend is de rol die het humaan papillomavirus (HPV) kan hebben bij het ontwikkelen van baarmoederhals- én hoofd- halskanker. Van de vrouwen raakt 80 procent tijdens haar leven met dit virus besmet. In een beperkt aantal gevallen kan het kanker veroorzaken. Oraal-genitaal contact kan HPV overbrengen.
Elk jaar krijgen iets minder dan 3000 Nederlanders de diagnose hoofd- halskanker te horen, in Friesland ongeveer 180 patiënten per jaar.
Bij signalen als slikproblemen, heesheid, tongpijn, een hardnekkig zweertje of langdurig oorpijn is het raadzaam een huisarts of tandarts te raadplegen. Bij klachten die drie weken of langer aanhouden, is er een grond om aan hoofd- halskanker te denken.
Dr. J.G.A.M. de Visscher, kaakchirurg MCL. Leeuwarder Courant, 19-09-2014


Het positieve effect van kauwgom.

Suikervrije kauwgom helpt indirect mee aan het voorkómen van cariës. Het stimuleert de speekseltoevoer, neutraliseert de zuren in de tandplak en bevordert remineralisatie van beginnende gaatjes.
De meest gebruikte suikervervangers zijn xylitol en sorbitol. Xylitol wordt aangeraden om cariës te voorkomen. Sorbitol heeft minder effect op cariës, maar is veel goedkoper. Het kauwen van suikervrije kauwgom kan het tandenpoetsen niet vervangen. Maar als je poetst en ook suikervrije kauwgom kauwt, zie je dat er minder plakvorming is.
Dr. M. Danser. Parodondoloog ACTA.


Tandplak door mondwater?
Tandplak (tandplaque) bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën. Blijft dit zitten, dan kan dit leiden tot tandvleesontsteking, gaatjes en tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk nieuwe tandplak. Het gebit kan ook verkleuren, bijvoorbeeld door koffie, thee of rode wijn of doordat iemand rookt.
Ook sommige bestanddelen uit mondspoelmiddelen kunnen verkleuringen veroorzaken. Dit kan tot aanslag leiden. De hoeveelheid verkleuring en aanslag verschillen per spoelmiddel en per persoon.
Twee keer per dag poetsen met een fluoride-houdende tandpasta en reiniging van de ruimten tussen tanden en kiezen is het belangrijkste om de mond gezond te houden.
Dr. M. Danser, parodontoloog ACTA.